O avtorju prispevka

Sem dolgoletni zbiratelj rastlin, s poudarkom na sočnicah in manj običajnih rastlinah in hkrati navdušenec za vse kar raste. Še posebej me zanimajo gojitvene posebnosti rastlin ter (če je za to priložnost) ekološke značilnosti njihovih divjih prednikov. Član društva kaktusarjev (DPKS) sem že okoli 32 let, kaktuse pa aktivno zbiram še kako leto več. Takole, na papirju, se to sliši nekam grozno veliko.

Namesto življenjepisa naj raje povem, da je bil moj “začetni kapital” le manjši zastekljen balkon z južno-zahodno orientacijo, knjiga Vse o cvetju [1], ki jo je daljnega leta 1976 materi za 8. marec podaril moj starejši brat, ter veliko radovednosti. No, in nekako v času mojega prvega obiska sestankov društva še knjiga Kakteje [2], ki sem jo v vzpodbudo k mojemu novemu hobiju dobil od starega očeta.

Precej omejene finančne in prostorske zmogljivosti ter velika želja po čimbolj različnih rastlinah so me že v kratkem prisilile v tip vzgoje, ki mu pravim kar “pretočni”. To pomeni, da je marsikatera rastlina v moji zbirki bolj na obisku, pa čeprav včasih za precejšnje število let. Dobra stran take gojitve je to, da imam možnost spoznati precejšnje število rastlin, kljub majhnemu prostoru, slaba pa to, da nimam kaj dosti pokazati obiskovalcem. Vsaj večjih rastlin ne. Ker so moje rastline gojene v precej neoptimalnih razmerah (balkon in okenske police poleti, ter zimovanje v garaži), je bilo nujno ves čas  “nekaj izumljati”. Hkrati pa sem se o njih lahko marsikaj naučil.

Lahko le upam, da bodo te ugotovitve nekaj malega doprinesle k boljšim gojitvenim uspehom drugih zbirateljev, ter da bodo vsaj nekatere rastline izgubile status težavnih.

Darko Dolenc

VIRI:

[1] Bianchini, F.; Carrara, A. 1975. Vse o cvetju. Mladinska knjiga, Ljubljana. Stran: 125-154.

[2] Lamb, E.; Lamb, B. 1972. Kakteje. Državna založba Slovenije, Ljubljana.